17 Eylül 2011 Cumartesi

2. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu Yapıldı

30. Enerji Verimliliği Haftası kapsamında düzenlenen “2. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu”,   13-14 Ocak 2011 tarihlerinde İstanbul WOW Convention Center’da gerçekleştirildi. Enerji Verimliliği Kanunu’nun 2007 yılında ülkemizde yürürlüğe girmesinin ardından enerji verimliliği konusunda bilinci artırmak, yapılan çalışmaları duyurmak ve uygulanabilecek projeleri değerlendirmek amacıyla enerji ile ilgili tüm sektörleri bir araya getiren etkinliğe; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürü M. Kemal Büyükmıhcı, TÜBİTAK Başkanı Nüket Yetiş, Enerji Verimliliği Koordinasyon Kurulu Başkanı Yusuf Yazar gibi isimlerin yanı sıra çok sayıda firma ve sivil toplum kuruluşu ve aralarında TTMD’nin de yer aldığı sektörel dernekler katıldı.


5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu uyarınca, EİE Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Milli Eğitim Bakanlığı, TÜBİTAK, Makine ve Elektrik Mühendisleri Odaları ve TOBB işbirliğiyle gerçekleştirilen 2. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu’nun açılışında konuşma yapan Enerji Bakanı Taner Yıldız, dünya nüfusunun giderek arttığına dikkat çekerek, enerji tüketim değerlerini ve enerji verimliliği hesaplarını birlikte yapılandırmak zorunda olduğumuza belirtti. Son 10 yıllık süreçle ilgili dünyada tüketilen enerji miktarı, karbondioksit salımı, nüfus artışı gibi konularda sayısal bilgiler sunan Bakan Yıldız, enerji verimliliği konusunda önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin izleyeceği yolu anlatarak enerji verimliliği bilincinin mutlaka kazanılması gerektiğini söyledi.


Açılış konuşmalarının ardından Sanayide Enerji Verimliliği Proje Yarışması kapsamında dereceye giren firmalara ödülleri takdim edildi. Seremoni sonrası geçilen forum ve panellerde 2 gün boyunca enerji sektörü tartışıldı. Başlıca konular:

• Enerji Verimliliği Bilinci

• Enerji Verimli Ürünler

• Enerji Yönetimi

• Karbon Piyasalarında Gelişmeler

• Ulaşım ve Şehir Planlama

• Enerji ve Çevre Teknolojileri

• Binalarda Enerji Performansı

• Ulusal İklim Değişikliği Strateji Belgesi

• Yerinden Enerji Üretimi




Forumda BEP Paneli


2.Ulusal Enerji Verimliliği Forumu’nda düzenlenen oturum ve paneller kapsamında “Binalarda Enerji Performansı” Paneli 14 Ocak Cuma günü WOW Convention Center’da gerçekleştirildi. Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Erdal Çalıkoğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı panele TTMD Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Ünlü, Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa Şahin, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Zühtü Bakır, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü Enerji Verimliliği Daire Başkanı Murat Bayram, DOSİDER Başkanı Dr. Celalettin Çelik, KBSB Başkanı Ali Eren, İZODER Başkanı Sedat Arıman ve MMO Başkanı Ali Ekber Çakar panelist olarak katıldı.


Enerji Verimliliği Kanunu’nun çok önemli uygulamalarından biri olan ve binalara yönelik tedbirleri içeren BEP Yönetmeliği’nin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren işleyişini anlatan moderatör Erdal Çalıkoğlu yönetmeliğin ilerleyen dönemde revize edileceğini belirterek panelistlere söz verdi.


TTMD Başkanı Cafer Ünlü, panelde öncelikle TTMD olarak yönetmeliği desteklediklerini, hazırlık aşamasında zaman zaman Bakanlığa katkı sağladıklarını ve bu desteklerini Aralık 2009’da düzenledikleri basın toplantısıyla gösterdiklerini belirtti. Yönetmeliğin hazır hale gelebilmesi için gerekli olan yazılım programı BEP-TR’nin 1 Ocak 2011 tarihi itibariyle kullanıma sunulmasının bazı problemler doğurabileceğine dikkat çeken Ünlü, sözlerine şöyle devam etti: “Programın kullanımına ilişkin Bakanlık tarafından verilen kurslara katılan tasarımcı meslektaşlarımızdan program hakkında yorumlarını aldık. Bu doğrultuda programın eksikliklerini şöyle sıralayabiliriz. Birincisi program, mimari yönden tanımı geometrik tanım olarak yapıyor, sayısal veriler olmadığından sonuç sağlıklı çıkmıyor. Programda gereksiz bilgi girişleri var, aynı sıcaklık değerine sahip bölgeler birbirinden farklı olarak gösterildiği için her bölgeye fazla zaman harcamak gerekiyor. Diğer bir konu, programda ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemleriyle ilgili veri girişi ya eksik ya da yetersiz durumdadır. Kısacası mekanik tesisata çok az yer verilmiştir. Mekanik tesisat sistemlerinin verimliliği konusunda sayılsa bir değere yer verilmemiştir. Yazılımda yenilenebilir enerji konusunda, enerji verimliliği için son derece önemli olan sistemlerin kullanımına yer verilmemiştir.”


Ülkemizin enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğu kadar enerji tüketimi konusundaki savurganlığına dikkat çeken Cafer Ünlü, enerji verimliliği konusunun sürekli gündemde olması gerektiğini savundu. BEP-TR yazılım programının bu haliyle doğru sonuçlar vermesinin mümkün olmadığını belirten TTMD Başkanı; yazılımdan doğru veriler elde edebilmek için vakit kaybetmeden 3 ayrı disiplin olan makine ve elektrik mühendisleri yanı sıra mimarlardan oluşan bir grubun çalıştay düzenlemesi önerisinde bulundu.


      


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen makale hakkında bir yorum yapınız.