8 Kasım 2010 Pazartesi

Musluk hakkında bilgiler

Musluk; herhangi sıvı tesisatındaki boruların bitiş noktasında ya da sıvıyı barındıran tankın-deponun çıkış noktasında, kontrollü olarak akışı sağlayan armatürlere denir. Ev tipi musluklar genellikle krom kaplı olurken, bira fıçısı musluklarının yapı malzemesini ahşap oluşturur. Musluklar; laboratuvarda, sanayide, evde, hayatın hemen hemen her yerinde kullanılır. Kimi zaman gaz musluklarına da rastlayabilirsiniz.


EVDE KULLANIMI
Evde genelde musluklar banyo, tuvalet, mutfak gibi su tesisatı olan yerlerde bulunmaktadırlar. Genelde Eviye bataryası, Banyo bataryası, Lavabo bataryası gibi musluk türleri bulunmaktadır

Musluk kelimesi halk arasında, tek musluk başına sahip türleri için kullanılır. Amane yazık ki bu yanlış bir kullanım biçimidir. Tek musluk başlı musluklar çamaşır musluğu, uzunmusluk ve kısa musluk olarak 3 e ayırabiliriz. Bahçe musluğu vb türleri de vardır. Bununla birlikte taharat musluğu denen ara musluklarlar da vardır. Çoğu zaman tuvalette kullanıldığındığı için halk arasında yanlış bir kelime ile beraber kullanılırlar. Taharat kelimesi ise zaten Arapca "tahir" yani "temiz" anlamına gelir. Sadece "temizlenmek" için değil, armatürleri temiz su sistemine bağlamadan önce ara bir katman olarak kullanılırlar.

Birden fazla (çoklu) musluk başı içeren musluk çeşitlerine batarya veya armatür denmektedir.

1 yorum:

Lütfen makale hakkında bir yorum yapınız.