15 Ağustos 2010 Pazar

Tuvalet Tipleri

Günümüzde temel olarak iki çeşit tuvalet bulunmaktadır:

Alaturka tuvalet = Halen Türkiye, Fransa'nın bazı yerleri, İtalya, Hindistan, Japonya, Çin Halk Cumhuriyeti ve İran'da yaygın olan, bir helataşı üzerinde çömelerek kullanılan tuvaletlerdir. Temizlenmek için taharet musluğundan alınan su kullanılır.

Alaturka tuvaletler, tuvalet ile vücut temas etmediğinden, boşaltım yapılan maddelerin vücuda sıçrama olasılığı az olduğundan alafranga tuvalete göre daha hijyeniktir. Oturma pozisyonu nedeniyle de sağlık açısından helataşı kullanımının klozet kulllanımından daha avantajlı olduğu söylenir.

tuvalet

Alafranga tuvalet = Klozet üzerine oturularak ihtiyaç giderilen ve batılı ülkelerde yaygın olarak kullanılan tuvalet çeşididir. Alafranga tuvaletin ayrıca sifon adı verilen bir eki vardır ve tuvalet sonrası tuvaleti pratik olarak temizlemeye yarar. Alafranga tuvaletler hastalık sırasında ve ameliyat sonrası dönemlerinde, yaşlılık evresinde, kilolu insanlar açısından daha kullanışlıdır.

Pisuar = Sadece idrar boşaltımı yapılan ve yaygın olarak erkekler tarafından kullanılan teçhizattır. Pratik olması bakımından çok tercih edilir. Günümüzde kadınların da pisuar kullanabilmesi için çalışmalar yapılmaktadır. Bazı aparatlar mevcuttur. Fakat henüz yaygın olarak kullanılmamaktadır.

1 yorum:

Lütfen makale hakkında bir yorum yapınız.