17 Eylül 2011 Cumartesi

Yeşil Bina Sertifika Sistemleri Anlatıldı

TTMD İstanbul Temsilciliği tarafından 2010-2011 yılı eğitim seminerleri kapsamında düzenlenen “Yeşil Bina Sertifika Sistemleri” semineri 15 Ocak 2011 Cumartesi günü İTÜ Makine Fakültesi’nde gerçekleştirildi. Oturum başkanlığını TTMD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hırant Kalataş’ın yaptığı seminere Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Teknik Komite Üyesi Yenal Güller konuşmacı olarak katıldı.

Çevreye olan zararlı etkileri azaltılmış binaları “yeşil bina” olarak adlandırdıklarını söyleyerek sunumuna başlayan Yenal Güller, günümüzde enerji tüketiminde binaların büyük pay sahibi olduğunu bu nedenle az enerji kullanarak daha fazla verim elde edilen yeşil bina sistemlerinin yaygınlaştığını belirtti. Yeşil bina tanımına kavuşabilmek için mutlaka sertifika alınması gerektiğinin altını çizen Güller; sertifika almanın zorunlu olmadığını ancak gelecekte tercih edilen bir bina olabilmek için daha maliyetli olsa da yeşil bina yapmanın faydalarından söz ederek yeşil bina sertifika kriterlerini anlattı.

Dünyada yeşil bina sertifika sistemleri konusunda en çok bilinen iki firma LEED ve BREEAM hakkında detaylı bilgiler veren konuşmacı; bu sistemlerin nasıl işlediğini, sertifika verme kriterlerini, puan hesaplama yöntemlerini ve bu sistemlerin faydalarını katılımcılarla paylaştı.

Seminerin ikinci bölümünde dünyanın ilk çevresel değerlendirme metodu olan BREEAM’in kuruluşundan itibaren gelişim sürecini ve sürümlerini anlatan Güller, Türkiye’de yeşil bina kavramı hakkında çalışmalardan söz ederek Türkiye’nin sertifikalı binalarından örnekler verdi. Seminer, İstanbul Temsilciliği’nin konuşmacı ve oturum başkanına teşekkürüyle son buldu. 


Haberin Fotoğrafları İçin Tıklayın


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen makale hakkında bir yorum yapınız.