17 Eylül 2011 Cumartesi

Hırant Kalataş TRT Radyo-1’e Konuk Oldu

Hırant Kalataş TRT Radyo-1’e Konuk Oldu



Türk Tesisat Mühendisleri Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hırant Kalataş, TRT Radyo-1’de “Kıyıdan Köşeden” adlı programa konuk oldu. Klima kullanımının ele alındığı programda Kalataş dinleyicileri bilgilendirdi.



Klimalar hakkında genel bilgi vererek konuşmasına başlayan Kalataş klimanın tanımını; belli bir ortamdaki sıcaklığı ve nemi kontrol etmek üzere kullanılan, hastane, ofis, havaalanı, otel gibi ticari binaların yanı sıra bireysel kullanım için geliştirilmiş, bir iç bir de dış ünitesi olan ve genellikle duvarlara monte edilen cihazlar olarak yaptı. Basit olarak klimanın bir ısı pompası olduğunu belirten Kalataş, bir ortamdaki ısının dışarı pompalanması ya da dışarıdan içeriye hava pompalayarak konfor sağlandığını söyledi.



Klimanın yaz-kış kullanılabilen bir cihaz olduğunu belirten Hırant Kalataş: “ Sağlıklı klima kullanımı için her şeyden önce doğru tasarlanmış, seçilmiş ve doğru yere monte edilmiş bir klima olması gerekir. En doğru işlem bir uzmanın keşif yaparak mekana en uygun klimayı belirlemesidir. Hatalı klima kullanımına bağlı olarak ‘klima hasta eder’ ifadesini kullanmak yanlıştır” dedi.



Klimalara ilişkin en yaygın görülen arızalar, doğru klima kullanımı ve klima bakımı hakkında dinleyicilere bilgi veren Kalataş, en yaygın arızanın çoğunlukla klimalardan su akması olduğunu belirtti. Yaz aylarında ortamdaki nemin suya dönüştürülerek drenaj hortumuyla dışarı atılmasına bağlı olarak bu hortumda meydana gelebilecek bir tıkanmanın arızaya yol açtığına dikkat çeken Hırant Kalataş diğer yaygın arızaların gaz kaçması, kart arızası ve kompressor arızası olabileceğini söyledi. Klima bakımı konusunda filtre temizliği, gaz miktarının kontrol edilmesi ve en önemlisi batarya temizliğinin yapılması gerektiğinin altını çizen Kalataş; bataryalarda oluşabilecek kirliliğin verimi düşüreceğini, bunun da enerji tüketimini artıracağını belirterek klimanın ilk takıldığındaki verimini koruyabilmesi için bakım ve temizliğinin mutlaka yapılması gerektiğini söyledi.



Ülkemizde genel olarak yapılan yanlış bir uygulamaya da dikkat çeken Kalataş, yazın klimanın dış sıcaklıktan 5-6C’düşük olmasının yeterli olacağını, bu farkın en fazla 10C’ olması gerektiğini belirterek aksi durumların insan sağlığını olumluz etkileyebileceğini ve gereksiz enerji tüketimine yol açacağını vurguladı.  Klima kapasitesinin belirlenmesi  ve doğru montajın ehil kişiler tarafından yapılması gerektiğini anlatan Hırant Kalataş, yanlış klima tercihinin konfor oluşturmaktan ziyade gereksiz bir hava akımına yol açacağını belirterek sözlerini noktaladı.





Radyo programını dinlemek için tıklayınız






 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen makale hakkında bir yorum yapınız.