17 Eylül 2011 Cumartesi

Bina Enerji Kimlik Belgesi Alma Zorunluluğu Ertelendi

Bina Enerji Kimlik Belgesi Alma Zorunluluğu Ertelendi



Türk Tesisat Mühendisleri Derneği’nin de katkılarıyla Bayındırlık Bakanlığı tarafından hazırlanarak 2009 Aralık ayında yürürlüğe giren Binalarda Enerji Performans (BEP) Yönetmeliği’nin en önemli getirilerinden biri olan Bina Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu ertelendi. Binalarda enerji tasarrufu sağlamak amacıyla AB’ye uyum sürecinde konutlar için getirilen ve 1 Temmuz’da yürürlüğe girmesi planlanan kimlik belgesi alma zorunluluğu, yönetmeliğin yazılım programı yetiştirilemediği için yılbaşına ertelendi.




BEP Yönetmeliği kapsamında, yönetmeliğe uygun yapılan binaların enerji tüketim ve karbondioksit (CO2) salım sınıflarını belirleyecek olan ‘Enerji Kimlik Belgesi’; asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketimin sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma -soğutma sistemlerinin veriminin artırılması amacıyla hazırlanmıştı ancak uygulamayı hayata geçirecek yazılım programı 1 Temmuz’a yetiştirilemedi.


Enerji kimlik belgesi vermeye yetkilikuruluşlar:



BEP  yönetmeliği kapsamında yeni eklenen madde 26/A

ile enerji kimlik belgesi vermeye yetkili kuruluşlar aşağıda ki şekilde düzenlenmiştir


MADDE 26/A –(1) Bakanlık, Enerji Kimlik Belgesi düzenlemeye yetkili kuruluşlarda görevli olan mühendis ve mimarların bu Yönetmeliğin uygulaması ile ilgili eğitim ve eğitim sonunda yapılacak sınav kriterlerini tebliğ ile yayımlar. Eğitimler, Bakanlık ile Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğünün yetkilendirdiği üniversite, meslek odaları ve ilgili kurum ve kuruluşlarla yapılacak protokole göre bu kuruluşlarca yapılır. Yapılan eğitimler sonunda Bakanlık tarafından yapılacak veya yaptırılacak sınavda yüz üzerinden en az yetmiş puan alanlara enerji kimlik belgesi düzenlemek üzere yetki belgesi verilir.


(2) Enerji kimlik belgesi düzenlemeye yetkili kuruluşların, enerji kimlik belgesi düzenlemek üzere yetkilendirilmiş personele sahip olması şarttır.


(3) Bünyesinde enerji kimlik belgesi düzenlemek üzere yetki belgesi almış olan ve meslek odalarından alınmış Serbest Müşavir Mühendis belgesine sahip olan mühendis veya mimar bulunduran tüzel kişiler, yeni yapılacak olan binalara Enerji Kimlik Belgesi Vermeye Yetkili Kuruluş sayılır.


(4) Bünyesinde enerji kimlik belgesi düzenlemek üzere yetki belgesi almış mühendis veya mimar bulunduran Enerji Verimlilik Danışmanlık Şirketleri, mevcut binalara Enerji Kimlik Belgesi Vermeye Yetkili Kuruluş sayılır




(5) Enerji kimlik belgesi vermeye yetkili kuruluşlar, meslekî sorumluluk sigortası yaptırır.




(6) Enerji Kimlik Belgesi Vermeye Yetkili Kuruluşlar dışındaki diğer kurum ve kuruluşlarca verilecek olan Enerji Kimlik Belgesi ve ilgili raporlar geçersiz sayılır. Bu belge ve raporlar ilgili idarelerce onaylanmaz.




(7) Enerji kimlik belgesi düzenlemeye yetkili kuruluşların bu belgelerin düzenlenmesi ile ilgili faaliyetlerinin denetimi Bakanlık tarafından yapılır veya yaptırılır. Enerji kimlik belgesi vermeye yetkili olanların yetkilerini kötüye kullandıklarının veya gerçeğe aykırı belge düzenlediklerinin tespit edilmesi halinde, durum, Bakanlık tarafından Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğüne ve ilgili meslek odasına bildirilir ve haklarında yapılacak inceleme ve soruşturma sonuçlanana kadar bunların enerji kimlik belgesi düzenleme yetkileri askıya alınır. Bakanlık tarafından yapılan bildirimler neticesinde, Serbest Müşavir ve Mühendis belgesi veya Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında yetki belgeleri iptal edilenlerin veya belgeleri bir yıl içinde üç defa askıya alınanların enerji kimlik belgesi düzenleme yetkileri, bir daha verilmemek üzere Bakanlık tarafından iptal edilir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen makale hakkında bir yorum yapınız.